Over mijzelf

Muzikale opleiding ……. op 8 jarige leeftijd begon ik met blokfluit spelen en met pianoles. Op 15 jarige leeftijd ging ik naar het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, eerst de vooropleiding en daarna de studie. Dat was een prachtige tijd met uiteindelijk twee hoofdvakken, AMV en Piano. De pianostudie sloot ik in Zwolle af bij pianopedagoog Ben Smits. Deze conservatoriumstudie bood mij alles om een leven lang op door te kunnen werken. Deze opleiding bood mij blijvende inspiratie.

Mijn eindexamenprogramma …….. bestond uit o.a. Etudes van F. Chopin, Sonate Pastorale van L. v. Beethoven, Barcarolle van F. Chopin, Sonatine van M. Ravel, Prelude van S. Rachmaninoff, Prelude en fuga van J.S. Bach. Daarnaast werden in het jaarprogramma van het eindexamenjaar ook de pianoconcerten in C majeur KV 467 en in A majeur KV 414 van W.A. Mozart  ingestudeerd en preludes van Cl. Debussy.

Werk en concerten toen in Emmen ….. van 1975 tot 2014 werkte ik 39 jaar met veel plezier bij CQ, Centrum voor de Kunsten te Emmen. In die hele periode trad ik naast het lesgeven ook regelmatig op met collega’s van CQ. Grote concerten met koor en pianoduo met Leo Leutscher samen (W.A. Mozart kameropera, J. Suk liederen en J. Brahms Requiem) en ook intiemere concerten in kamermuziekbezetting. Met mijn toenmalige partner Leo Leutscher hebben we aan twee piano’s of ook als quatre-mains-duo veelvuldig opgetreden. Daarnaast ontwikkelden we met docenten van CQ voor de basisscholen van onze regio vele mooie schoolvoorstellingen waar ik ook naar hartenlust aan heb mee-ontworpen en meegewerkt.

Werk en concerten als ZZP in Emmen ….. vanaf september 2014 tot op heden, ben ik gemotiveerd als Zeer Zelfstandig Pianodocent, ofwel de bekende ZZP’ er. Het maakt energie in mij los om hiervan iets goeds te maken. Voor de leerlingen en voor mijzelf.

Werk vanaf 2023 te Wageningen …… bij het CCW de Steck te Wageningen. Bij dit collectief van muziekdocenten kan ik vanaf september 2023 starten als docent.

Componeren .…… mijn nieuwste activiteit is componeren! Sinds 2006 schrijf ik mijn eigen pianostukken. Ook composities voor zang en piano waarbij het een vereiste is om vanuit de tekst te denken. Muziek en tekst vullen elkaar aan zodat het samen een geheel wordt.

Interesse ……. mijn speciale interesse gaat uit naar het lesgeven zelf. Hoe bereik je iets met iemand? Wat doe je bij de een juist wel en bij de ander juist niet? En waarom? Boeiend om echt stil te staan bij het feit dat iedereen anders is, en dat een persoonlijke benadering heel belangrijk is. Elk mens wil de aandacht die hij/zij verdient en hoopt op een ontwikkeling die bij hem/haar past. Muziek vervult voor ons allemaal een ‘eigen rol, authentieke rol’ in ons leven, dat is mij intussen heel duidelijk geworden. De klassieke muziek staat in principe centraal in mijn lespraktijk met daarnaast een knipoog naar andere stijlen.

Stichting Pianodagen. In 2015 heb ik het initiatief genomen tot het oprichten van de SNNP ofwel de Stichting Noord Nederlandse Pianodagen. Wij organiseren met deze stichting eens per jaar in het Atlas Theater te Emmen een Pianodag voor elke pianoliefhebber in Emmen en ver daarbuiten in Noord Nederland. In april 2019 vond de 5e en laatste Pianodag plaats.

EPTA. Sinds jaar en dag ben ik lid van de EPTA, dé vakvereniging voor professionele pianisten van Nederland en Europa.